Întrebări frecvente
În această secțiune puteți găsi răspunsuri la cele mai comune întrebări despre donarea de sânge. Donarea depinde în foarte mare măsură de situația individuală; când vă prezentați la donare, discuția cu medicul va decide dacă sunteți sau nu potrivit pentru a deveni donator.
Puteți naviga direct la întrebări din următoarele categorii:

Pentru a dona sânge, vă rugăm să vă prezentați la sediul nostru din Str. Radu S Campiniu Nr.25. După completarea documentelor, triajul medical şi analizele preliminare, veți merge la sala de recoltă unde are loc donarea efectivă, aşezat pe o canapea de recoltă sânge. Pentru mai multe informații despre procesul de donare puteți vizita Traseul donatorului.

Dacă sângele tău este sănătos, poți salva până la trei vieți; în compartimentul preparate, sângele integral este separat în 3 componente: celule roșii (numite și eritrocite, se folosesc mai ales în intervenții chirurgicale şi anemii), trombocite (care pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer, leucemie, hemoragii) şi plasmă (care este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri şi ca suport proteic). Trombocitele au durata de viață doar de 5 zile, iar pentru a avea un preparat cu durată de viaţă mai lungă putem să renunțăm la retragerea trombocitelor, separând din sângele integral un al 4-lea component numit crioprecipitat, utilizat în tulburări de coagulare a sângelui, hemoragii etc.

Sunteți binevenit la donare indiferent ce grupă aveți. Toate grupele sanguine sunt la fel de valoroase; nu există grupă mai bună sau mai puțin bună. Bolnavii aparțin tuturor grupelor sanguine, de aceea există o nevoie de donatori de toate grupele.

Donatorul ideal este orice persoană sănătoasă, cu greutatea medie de 70 de kg şi vârsta medie de 40 de ani.

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani trebuie să prezinte, la prima donare, o adeverință de boli cronice. De asemenea, oricărui donator i se poate cere, la un moment dat, o adeverință de boli cronice de la medicul său de familie.

Pentru o persoană sănătoasă, informată și pregătită nu ar trebui să existe niciun risc asociat cu donarea de sânge. În procesul de recoltare se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare sterile, de unică folosință. În unele cazuri, donatorii emotivi sau cu tensiunea scăzută pot face lipotimie (leșin) după donare; donarea pe stomacul gol poate avea același efect. De aceea vă recomandăm să mâncați un mic dejun ușor și să beți multe lichide înainte de donare.

O persoană sănătoasă și pregătită nu ar trebui să simtă niciun disconfort după donare. Pentru a evita senzația de leșin sau slăbire, vă recomandăm să mâncați un mic dejun ușor, să beți multe lichide înainte de donare și să urmați pașii post-donare.

După ce sângele este separat în cele trei componente, este alocat în depozitul frigorific de ‘carantinare’ și apoi testat pentru a ne asigura că este sănătos. Dacă testele confirmă că sângele este sănătos, acesta și produsele derivate sunt validate și apoi distribuite spitalelor. Dacă analizele ridică probleme, vom repeta testele. Dacă, în urma analizelor, rezultatele ridică probleme serioase, vă vom contacta pentru a discuta rezultatele analizelor cu dumneavoastră, iar sângele donat de dumneavoastră nu va putea fi folosit pentru transfuzie și va fi incinerat. Acest proces este esențial pentru a ne asigura că sângele este sănătos și fără riscuri pentru pacientul primitor.

Ca volum, cantitatea de sânge se reface în 60 de minute; la nivel celular refacerea durează 2–3 săptămâni.

Sângele integral este folosit în cazuri de pierderi acute de sânge, de exemplu un accident sau în timpul unei intervenții chirurgicale. Rareori un pacient are nevoie de sânge integral, astfel încât, după colectare, cele patru componente majore (eritrocitele, trombocitele, plasma şi crioprecipitatul) sunt separate, pentru a putea fi transfuzate mai multor pacienţi cu diferite nevoi.

Rezultatele testelor dumneavoastră sunt disponibile după 7 zile de la donare și sunt strict confidențiale. Dacă în urma donării depistăm o problemă de sănătate, vă vom contacta pentru a discuta rezultatele. Puteți ridica buletinul de analize în persoană, de la sediul nostru, în baza cărții de identitate și a carnetului de donator. Dacă rezultatele analizelor sunt în limite normale, vă putem expedia buletinele de analize la o adresă de mail indicată de dumneavoastră.

Stil de viață

Puteți dona doar după 6 luni de parteneriat constant, în condițiile în care niciunul dintre parteneri nu suferă de o boală cu transmitere sexuală.

Puteți reveni la donare după 1 an de la data la care v-ați făcut tatuaj / piercing.

Fumătorii pot dona, dar nu se fumează dimineața înainte de donare şi nici 2 ore după donare.

Dacă ați fost în închisoare, puteți dona după 6 luni de la eliberare.

Este esențial să mâncați și să vă hidratați înainte de donare. Nu ar fi corect să vi se recolteze 450 ml de sânge dacă sunteți flămând și însetat. Înainte de donare se consumă alimente sărace în grăsimi și bogate în carbohidrați (pâine, covrigi, biscuiți, fructe, legume, cereale) și lichide naturale în orice cantitate (apă, apă minerală, ceai, compot, suc de fructe proaspăt stors).

Puteți dona în orice județ, dar numai la un interval de 70 de zile de la ultima donare.

Nu puteți dona la un interval mai mic de 70 de zile; acest timp este necesar pentru refacerea integrală a sângelui donat.

Depinde din ce motiv aţi fost refuzat. Dacă ați fost refuzat temporar, vă puteți întoarce la donare pentru a fi reevaluat. Dacă ați fost exclus definitiv, nu veți putea dona.

Dacă ați beneficiat de o transfuzie de sânge la rândul dumneavoastră, nu mai puteți dona. Aceasta este pentru a minimiza riscul de transmitere a bolii Creutzfeldt Jakob.

Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila este deschis pentru donare Luni–Vineri: 8.00–11.00.

Sănătate

Puteți dona sânge dacă au trecut mai mult de 28 de zile după ce v-ați vindecat complet de pe urma infecției cu Covid-19.

Dacă ați primit un vaccin, vă rugăm să vă prezentați la donare după 30 de zile de la data administrării acestuia.

Puteți reveni la donare la 6 luni după o intervenție stomatologică majoră (extracție, implant dentar, rezecție apicală). Dacă ați avut un tratament stomatologic minor (carii, plombe, detartraj) puteți reveni la donare după 6 zile.

Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală minoră, puteți reveni la donare după 6 luni.

Femeile la menstruație nu pot dona sânge. Donarea se face la jumătatea ciclului menstrual.

Femeilor însărcinate nu li se permite să doneze sânge. Ele se pot întoarce la donare după ce copilul a împlinit vârsta de 2 ani.

Puteți dona doar după ce copilul a împlinit vârsta de 2 ani.

Dacă suferiți de răceală sau alte afecțiuni sezoniere, vă rugăm să reveniți după ce vă însănătoșiți.

Donatorii trebuie să fie, în primul rând, sănătoși, pentru ca sângele lor să nu îmbolnăvească pacienții primitori. Dacă aveți o tuse persistentă, vă rugăm să reveniţi după vindecare.

Dacă aveți febră, vă rugăm să nu vă prezentați la donare. Puteți reveni după ce vă însănătoșiți.

Dacă sunteți sub orice fel de tratament, vă rugăm să reveniți după vindecarea completă.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt 120/70mm Hg, dar o persoană poate dona dacă valorile nu depăşesc 180/100mm Hg.

Donarea depinde foarte mult de valori și de starea de sănătate individuală. Dacă aveți valori moderat crescute, probabil veți putea dona. Dacă aveți valori semnificativ peste limită, nu vi se va permite să donați.

Dacă aveți sau ați avut orice tip de hepatită, nu sunteți eligibil pentru a fi donator.

Dacă ați avut tuberculoză, nu veți putea dona sânge.

Dacă aveți o leziune activă, vă rugăm să reveniți după ce v-ați vindecat.

Cum donez?

Tot ce trebuie să știți despre procesul de donare​

Despre noi

Serviciile oferite de Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila​